Výroba zákopových svíček pro Ukrajinu pokračuje, máme za sebou další veřejnou akci.

Na východní frontě se aktuálně teploty pohybují okolo minus 20 stupňů Celsia. Potřeba tepla je urgentní. Zákopové svíčky jsou jedním ze směrů, kterým se snažíme pomáhat, pomoc je potřeba tady a teď. Od listopadu 2023 víme, že umíme vyrábět okolo 1000 ks zákopových svíček týdně (a budeme se zlepšovat).

Naši sériovou výrobu jsme zdokumentovali a sdílíme na YouTube pro případné zájemce o stejnou činnost, aby nedělali chyby, kterými jsme sami prošli. Klíčovou komoditou, úzkým místem produkce, je vosk. Oslovili jsme přes 450 farnosti v ČR s prosbou o pomoc se sbírkami vosku, zřízením sběrných míst pro vosk a doufáme že i pro humanitární pomoc, kam se chceme rozšířit (viz náš plán 2024 na webu).

Oslovili jsme okolo 300 základních škol s prosbou o pomoc s organizací sbírek vosku. Jak farnosti, tak školy s námi navazují komunikaci a někde už sbírky běží. Dovezli jsme graficky vyvedené krabice a dodali materiály ke sbírce, některé farnosti se brzy objeví jako sběrná místa na našem webu. Inzerujeme sbírku vosku a přijímáme nabídky od dárců, organizujeme svozy materiálu. Na Ukrajině se nám povedlo v rámci neziskové organizace SOHTASH uzavřít smlouvu s dopravcem na UA, který ze západní UA bezplatně přepraví několik set kg nákladu na východní oblast Druzkhivka, tím se zintenzivní pomoc a současně uspoříme na dopravních nákladech. Naše skupina získala nové dobrovolníky, kteří se stali naší součástí, jak jsem psal v příspěvcích na webu, ten kdo chce pomáhat, má dobré srdce, propojení lidí, jdoucích za jedním cílem, s produktem, který má smysl, je potom odměna sama o sobě, zkuste to.

Moc děkuji všem, kteří jakoukoliv formou pomáhají měnit věci k lepšímu, jsou aktivní, přesně tahle energie může být v nadcházející těžké době rozhodující, musíme vytrvat.