Doručili jsme další auto na frontovou linii.

Když plánujeme pomoc v České republice a i se zkušenostmi z cest na východní Ukrajinu, pořád jsme moc daleko od reality a některé věci je potřeba chápat s větší dávkou nadhledu. Podpora dárců, je oproti prvnímu roku plnohodnotné invaze na Ukrajině určitě menší, zajistit finanční prostředky na pomoc je čím dál těžší a bohužel i pomoc od nás je slabší a to i když se neúnavně snažíme pracovat a hledat nové cesty k jejímu zajištění.

Píši o tom proto, že například zajistit prostředky na offroad auto typu pickup, nebo dodávku 4x4, nebo jiný podobný v podstatě původně civilní vůz na Ukrajinu v prvních dvou letech trval průměrně něco přes měsíc, za rok 2022 a 2023 jsme zajistili a dodali necelých 20 aut jednotkám na frontu.

Dva typy aut mají unikátní tempo, evakuační sanitky, které transportují vojáky z nuly na nejbližší bezpečné místo k ošetření, většinou typu dodávky 4x4, kde je prostor i na základní vybavení na základní záchranu raněného. Pickupy sice také poslouží k záchraně vojáků, ale mají univerzálnější použití. Na tuto evakuační sanitku typu Transporter T4 se sbírka v ČR ani nebyla potřebná, když jsme o autě s Vasylem začali mluvit, už bylo vykoupené a řešili jsme operativní věci. Dárci z Ukrajiny na toto auto peníze mezi sebou vyberou rychle a nepotřebovali naši pomoc.

Druhý případ se stal v lednu, auto, které jsme nyní dovezli na frontu je auto vybavené chlazením, slouží k převozu vojáků, kteří obětovali svůj život za svoji zemi, za naši budoucnost. I taková auta jsou potřeba.

Není to lehké pracovat s tímto účelem, je zapotřebí vnímat snahu se postarat o padlé vojáky, jako velmi důležitou potřebu, která je v té hrůze ještě prokazatelnějším důkazem kontrastu morátních hodnot a hrdinství na straně Ukrajiny. Bylo nám ctí, alespoň trochu v této věci pomoci.

Společně s autem na jih Ukrajiny putovaly zákopové svíčky z naší výroby v Praze. Děkujeme všem dárcům vosku, dobrovolníkům, kteří se na výrobě podílejí.

Dále zdravotnický materiál, turnikety, hemostatické tampony a další, který zajistila moje sestra Michaela Riedlová. Teplé oblečení od dárců, kteří s voskem přinášejí i další potřebný materiál, který máme uveden na našem seznamu. Díky všem!

 Na portálu Znesnáze21 stále běží naše sbírka. I malý příspěvek může udělat hodně dobra. Děkujeme všem, kteří přispívají!