GDPR podle vzoru Ukrajiny

Při cestě do Kramatorsku jsme se zastavili v mojí oblíbené jídelně. Dal jsem si již třetí boršč a spěchal udělat krátké video a pár fotek. Po třech fotkách se na mne obrátil pán v zeleném oblečení (v zeleném je sice oblečen skoro každý, ale voják to nebyl, spíše někdo, kdo to tam má na starosti), že venku fotit nesmím, že o tom napíšu o oni budou kaput a zkřížil ruce na prsou na znamení smrti. Uvnitř si mohu fotit co chci, ale venku ne.

Chvilku jsem se snažil vysvětlovat, že jsem na dobré straně a mám dobré úmysly, ale to nebyl předmět problému. Tam pochybnosti nebyly, jen jsem si nespojil realitu situace s tím, co právě dělám. Fotky jsem smazal a jakmile to viděl, zcela obrátil, podal mi ruku a ptal se, kdy jedeme zpátky a chtěl nás pozvat. 

Ani první výtka nebyla nijak ve zlém, ohrožoval jsem je na životě a stejně byl vlídný. Poté co jsem to smazáním pochopil, mě vzal za kamaráda a nabízel společný program. Měl jsem na sebe vztek, že jsem neznal pravidla, ale také jsem až teď pochopil ten rozdíl ve vnímání! Já jsem nenatáčel uvnitř, i když jsem chtěl, protože tam jsou lidé od kterých bych u nás doma musel mít deset souhlasů a proto jsem šel fotit aspoň ven, kde nikomu nebudu zasahovat do jeho soukromí. 

Někdo nemusí chtít být na fotce a je to jeho právo, ale tady vaše svobodné rozhodnutí dokumentovat nadřadí tomu svému právu na soukromí, které bezesporu mají, i když jej neprosazují. A jediné co chtějí, je nebýt ohrožen na životě, jen proto, že někdo nechápe rizika zveřejnění fotky budovy, která sice není vojenským objektem, ale strategický význam má. 

Nehledě na to, že dnes rusové cílí i na civilní objekty s cílem demoralizovat společnost útoky na civilní obyvatelstvo. I když jsem fotky smazal, tak se trochu stydím. Až bude Ukrajina v EU, snad bude členem, který pomůže vrátit zdravý rozum a budeme řešit podstatné věci v pořadí priorit, které si zaslouží. 

Fotky z venku nemáme, ale máme pěkné video z vnitřku jídelny, které natočil Andrej, ještě před mým pochybením venku, podívejte se na náš Youtube.