Jablonecký Deník.cz o práci Vasyla Andrishka a Jana Riedla

"Kamera na helmě zasahujícího zdravotníka se míhá od jednoho zraněného ukrajinského vojáka ke druhému. Jeden má utrženou část spodní čelisti, další má hned několik průstřelů. Pravé rameno, levá ruka s dvěma ránami, prostřílené obě nohy. Zdravotník vytahuje zdravotní škrtidlo zvané turniket. Podváže vojákovy všechny poraněné končetiny.Tahle škrtidla má v torně díky skupině dobrovolníků z Česka. Video ze zásahu, které poslala jednotka, je natolik realistické, že není možné je zveřejnit." A takhle článek v Jabloneckém Deníku pokračuje.  

Pan redaktor Jan Sedlák vyzpovídal v rozhovoru Vasyla Andrishka a Jana Riedla. Oba měli co říct. Oba totiž čeká cesta na Ukrajinu. Abychom mohli turnikety pro ukrajinské vojáky obstarat, jsou k tomu potřeba finance. Požadavky překročily naše možnosti a proto jsme založili sbírku na platformě Znesnáze21.cz 

„Na frontu jsme poslali už 12 automobilů. Offroady pro taktické jednotky, dodávky coby sanitky, za týden vezeme na Ukrajinu další dodávku 4x4, která bude sloužit jako takzvaný servis na kolech,“ popisuje v článku Vasyl Andrishko. Naše skupina dobrovolníků se specializuje na pomoc vybraným jednotkám. Nejedná se o zbraně, ale o potřeby pro zdravotníky a logistiku.

Dodávky automobilů přímo na frontu probíhají na rozdíl od oficiální vládní vojenské pomoci úplně jinak. „V Česku koupíme auto, které splňuje požadavky konkrétní jednotky. Dáme ho do co nejlepšího technického stavu a s autem plným potřebným dílů a další pomoci přejedeme na západní Ukrajinu. Tam se auto připraví přímo k nasazení na frontě. To znamená technické úpravy, které nemůžeme udělat v Česku, protože bychom museli absolvovat kolečko kvůli přestavbě na technické kontrole, úřadech a podobně,“ vysvětluje v rozhovoru Jan Riedl.

POMÁHÁME UKRAJINĚ - sbírka Znesnáze21