Pomáháme ukrýt Ukrajinu před zraky ruských dronů.

V průběhu celého roku jsme se snažili pokrýt požadavky našich jednotek na maskovací sítě. Během léta vyráběla maskovací sítě jedna škola na Zakarpatí. V současné době jsou to už čtyři školy ve kterých výroba probíhá. Jednu síť o velikosti 4x6 m dobrovolníci vyrobí na jedné škole za 4 - 6 dní.

      

     

   

Maskovací síť je velmi důležitým bezpečnostním prvkem v dnešním boji založeném na informacích. Informacích o pozicích techniky zajištěných především z monitorování z dronů. Pokud je technika dobře ukrytá, může být tato schopnost identifikace techniky a personálu značně ztížena. Maskovací síť tak může zachránit životy ukrajinských vojáků, nebo civilistů.

Pro výrobu maskovacích sítí je potřebná síťovina, do které se ručně vplétá množství speciální tkaniny v potřebných barvách dle terénu a ročních období: na jaře a v létě zelené, na podzim v barvě spadaného listí a v zimě bílé. Jedna síť o velikosti 4 × 6 metrů zakryje například auto, k zakrytí větší techniky se sítě mohou spojit.

 

Děkujeme dětem v základních školách na západní Ukrajině, v městečku Osij ve Stříbrné zemi, dobrovolníkům v Iršavském muzejním institutu, panu řediteli Andreji Svitlineckému a všem ostatním, kteří svojí prací, pomáhají ukrýt Ukrajinu před zraky rusských dronů.

Sláva Ukrajině ! Hrdinům sláva !