Květnovou cestu na Ukrajinu v offroadu jménem David svými slovy popisuje Honza Riedl

Když jsem Honzův článek o květnové cestě na Ukrajinu četl poprvé, měl jsem husí kůži. Přečetl jsem ho jedním dechem od začátku do konce. Bylo neuvěřitelné, jak jsem z článku cítil různé emoce, které Honzu během cesty přemáhaly.

Tato novinka, není totiž čistou novinkou. Je spíš připomínkou, že v sekci Cesty na Ukrajinu si můžete přečíst report z květnové cesty na Ukrajinu očima Honzy Riedla, který jel na Ukrajinu jako řidič Mazdy B2500, které dal na konci cesty jméno David po svém synovi.

Zde si můžete přečíst úryvek z reportu:

Rozhodnutí na Ukrajinu odjet mělo svůj vývoj. Na počátku roku 2023 jsem prožíval osobní krizi. V tomto období jsem se rozhodl, že věci nebudou jako dříve a moje odhodlání pomáhat Ukrajině se přeneslo do skutečnosti. Aktivně jsem vyhledával příležitost pomáhat hmatatelně, protože na co si nesáhnu, to jako by pro mne neexistovalo. Vasyla Andrishka jsem kontaktoval s konkrétní nabídkou pomoci, díky článku v Jabloneckém deníku, kde byl uveden jeho telefon.

Následně jsme se dohodli na několika položkách podpory, které jsem zajistil a dovezl na sběrné místo. Tam jsme se předběžně domlouvali, že pojedu při některé z budoucích cest, jako řidič auta, které budeme předávat vojákům na Ukrajině. Záhy došlo k nehodě u podporované jednotky 137 samostatného praporu námořní pěchoty ozbrojených sil Ukrajiny, která při jízdě na noční vidění zničila poměrně zachovalý pickup a položka se tak stala urgentní. Následně jsme proto koupili offroad Mitsubishi L200 a hned poté Mazdu B2500 a právě druhé z aut, bylo auto, kterým jsem jel na Ukrajinu.

Koupeno bylo v Ostravě od přímého majitele, což je vždy lepší, protože lze ověřit, jak bylo s autem zacházeno a co lze od auta čekat. Toto bylo auto, o které se majitel staral, mělo dokonce khaki barvu. Při nákupu aut je vždy přítomný technik, kterého Vasyl zajistí. Já jsem v roce 2023 asistoval u několika obchodů, při kterých jsme vykupovali ojeté auta na Ukrajinu a jedno jsem se naučil. Pokud kupujete auto na Ukrajinu, musíte koupit funkční stroj, kde je důležitý motor, převodovka, rám a základní funkčnost, a to vše za nízkou cenu. Auto za 300.000 Kč je nesmysl, protože stejnou službu udělá auto za poloviční cenu. A pokud máte k dispozici 300.000 Kč musíte zajistit auta minimálně dvě, nebo jedno a jiný aktuálně nejpotřebnější materiál.

Ta zodpovědnost za účelné vynakládání prostředků se po čase stává zcela přirozená. Přistihnete se, že peníze začnete přepočítávat v materiálu, který jste mohli koupit, třeba 1.800 Kč jsou dva turnikety, které mohou zachránit až dva vojáky se zraněním nohy nebo ruky.

Pokud máte chuť přečíst si celý článek, můžete pokračovat kliknutím na tlačítko níže: