Návštěva Iršavského historického muzea

Byli jsme se před odjezdem autobusu podívat za Andrejem v muzeu, Andrej s námi byl na cestě s auty jako řidič T4, je to vzdělaný muž, odhadem 55 let, profesí historik, má široký rozsah oblasti, ale z toho co jsem pochopil, jeho specializací je období počínaje první světovou válkou po současnost se zaměřením na vojenství.  

Muzeum, které jsme navštívili je velikostí skromné, ale obsahem velmi bohaté. Andrej skromně říká, že by potřeboval dvakrát tolik místa, myslím spíše 10x. Popravdě jsem nikdy neviděl tolik informací, na tak malém prostoru. Je to jako databanka s věcmi, které si povětšinou můžete i vzít do ruky, osahat. 

Andrej nám Ukazoval současné exponáty z války, pak jsme přešli k bankovkám, o kterých jsme se bavili pŕi cestě autem, Sověti vytiskli pro satelitní ovládané země vlastní bankovky, které nikdy nepřišli do oběhu. Běhá z toho mráz po zádech a je zjevné, že svoboda je vzduch pro naše plíce, ale není zadarmo, tohle bohužel není jen historie. Pak Andrej nadšeně vypráví o účasti československých legií u Sokolova, o roli Ludvíka Svobody a dalších významných Češích, kteří bojovali na straně rudé armády. Co si pamatuji ze základní školy o tomto materiálu, vždy byl protkaný propagandou komunistického režimu a úcta k těmto osobnostem našich dějin tak byla, v některých případech i neoprávněně, zcela vytlačena z oblasti našeho nezájmu.

Sám Andrej má řadu svých předků, kteří bojovali v československých legiích a i proto je jeho práce tak propojená s jeho osobním zájmem, medaile jeho předků, které v muzeu uvidíte jsou z jeho sbírky a mezi nimi jsou originály dobových dokumentů, je to ucelený materiál, který má vysokou vypovídací hodnotu. Nejedná se o jednotlivé exponáty, ale o dilky skládačky, která je propojená, rychle pochopíte obsah informace, když si u toho vyslechnete Andrejův výklad plný nadšení a pýchy, je to opravdu zážitek, věřím, že to děti, ale i dospělé musí bavit.

U Andreje došlo ke shodě práce a koníčku v jedno. Komu se to povede, má velké štěstí a tady to má určitě velký dosah při exskurzích a výuce, které Andrej dělá. Jestli se dostanete do toho místa, zastavte se v muzeu u Andreje, ochotně vás seznámí s propojeností naší historie a já doufám, že i budoucnosti. 

Zde můžete vidět průlet muzeem:

Zde vykládá Andrej o bankovkách vydaných russkem

V kontextu dnešních událostí, kdy je v russku manipulace s hranicemi sousedních států normou, běhá mráz po zádech z historických zkušeností z okupace, jejichž součástí byla manipulace s platidly jiného státu. Svoboda a právo na existenci, bohužel není zadarmo.