Jídelna, jak ji asi neznáte

Z centrální Ukrajiny směrem k frontě narazíte na kontrolní body, které jsou na strategicky významných místech, mostech, vjezdech do měst, do oblasti jsou kontrolovány osoby a materiál, který se veze. Při průjezdech v noci vypínáte světla, aby vojáci mohli nahlédnout do vozu baterkou, ale myslím, že jim to poskytuje i výhodu, když oni vidí, zatímco vy jedete potmě a nic nevidíte.

Když nás zastaví řekneme "Volonteri" Dobrovolníci, "Humanitárka" Humanitární pomoc, pak může a nemusí být kontrola dokladů a materiálu, ale většinou u nás kontroly nejsou, máme jejich důvěru. V pásmu okolo cca 40km se nachází jídelna o které bych rád napsal. Je přístupná úplně všem 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, jedí tam většinou vojáci, kteří jedou z nebo na frontu, nebo dobrovolníci, ale nikdo se vás ale neptá, kdo jste a co děláte, aby přehodnocovali váš nárok využít jejich služby.

Zařízení z venku vypadá jako nějaký provizorní objekt, uvnitř má dvě místnosti, jedna hned u vchodu slouží jako přípravna pro jídlo. Jsou tam dvě ženy, které připravují suroviny a vaří. Jedna žena sedí uprostřed místnosti a loupe brambory, druhá nějakou další zeleninu. Je pozdní léto, venku jsme v tričkách a krátkých kalhotech. Hned za dveřmi vás ale překvapí horko, horko asi od tří kamen, které slouží k vaření, topí se dřevem.

Projdete kolem žen a ocitnete se ve velké místnosti. Při jedné stěně je dlouhý stůl plný jídla a připravených míst pro strávníky. Naproti je zázemí pro obsluhu a další nějaké prostory pro přípravu jídel. Hned u vchodu do místnosti je umyvadlo, kde si po příchodu omyjete ruce. Obsluha je dvoučlenná a podává se polévka a hlavní jídlo, plus všechny přílohy, co máte na stole. Jídlo dostanete prakticky okamžitě jak si sednete, jen upřesníte jestli chcete polévku, nebo hlavní jídlo.

Najíte se za 10 minut maximálně a jedete dál, nic neplatíte! Všechno je to služba druhým. Lidé jsou moc milí, je vidět, že je práce naplňuje a je k tomu opravdu důvod. Na stěnách visí vlajky Ukrajiny, podepsané od vojáků, v rohu místnosti dokonce prapory jednotek, drobné dárky a insignie jednotek. Je vidět vděk návštěvníků, kterým toto zařízení usnadňuje život, který momentálně není vůbec jednoduchý.

Vždycky se v jídelně zastavíme a já přemýšlím, proč na mne stále působí jako něco neobvyklého. Je to důsledek této kruté doby, ale je to také důkaz přítomnosti lidí s dobrým srdcem, kteří brání své hodnoty, pocit je všudypřítomný. Abychom to pochopili u nás doma, jako když je mistrovství světa v hokeji a hrajeme s rusy o postup, všem našim hráčům, všem Čechoslovákům se rozsvítí číslice 1968 a všichni jsme na jedné lodi. Tak to je tady na tom místě a na mnohých dalších na Ukrajině, kdykoliv přijedete. Jste bezesporu na straně dobra a máte motivaci chránit svůj národ do posledního dechu, tak to tady je a já jsem rád, že jsem se k těmto hodnotám připojil. Nehledě na moje vlastní zájmy, zastavit agresora před vstupem do naší země, s těmi lidmi po boku, je Ukrajina i moje země, přál bych vám to zažít, podívejte se na naše video, přečtěte si novinku GDPR podle vzoru Ukrajiny, které k této jídelně také patří.

Díky lidem pracujícím v této jídelně.

Sláva Ukrajině !