První zákopové svíčky z naší sbírky vosku 2023 v ČR jsou vyrobené a připravené na cestu

Když jsme zahájili sbírku vosku v novince s názvem Požádat o pomoc není ostuda! a rozposlal jsem žádosti o příspěvek vosku na zákopové svíčky, doufal jsem, že nabídek pomoci přijde více a dosáhnout našeho cíle bude snazší. O to více mně potěšila zpráva pana Mgr. Jaroslava Bouška, který nám poslal zprávu z farnosti v Kutné Hoře, že je možné do sbírky získat zhruba dvě přepravky vosku ze svíček.

Svíčky jsme zbavili knotů, vyčistili od barev a příměsí a připravili na cestu.

Od převzetí materiálu v Kutné Hoře uběhlo 80 hodin a materiál je na Ukrajině ve škole.

Dětem se povedlo díky této pomoci a vlastního úsilí dokončit zhruba 200 zákopových svíček z 500, které máme připravené a čekají na vosk a které odvezeme na konci týdne vojákům na nulu.

      

Všechno se časově sešlo a nebýt této pomoci z farnosti v Kutné Hoře, museli bychom dodávku tepla pro vojáky o další měsíc odložit, díky moc do Kutné Hory!

Děkujeme dětem ze základní školy ve vesničce Osij v Zakarpatí, kteří bez přestávky pomáhají své zemi a našim společným lidským hodnotám a to v tomto případě zajištěním základních potřeb vojákům pro přežití.

Když se zapojí do dobrovolnictví děti, vzbuzuje to minimálně dva pocity, že jsme to nezvládli, protože se nám nepovedlo odclonit problém a ochránit je, ale na druhou stranu hrdost, chtějí pomáhat a nestojí stranou, jako řada dospělých. Patří jim náš respekt, už kvůli nim teď nemůžeme polevit.

Přidejte se prosím i ostatní. Vosk lze samozřejmě i koupit, ale těchto zhruba 50 kg ušetřilo i za nejlepší ceny, které máme od pomoci Ukrajině nakloněných dodavatelů cca 2.500 Kč z peněz dárců, za které jsme mohli koupit 150 hřejivých polštářků. Pomoc je tak násobně účinnější (také je na konci týdne společně se svíčkami vezeme).

Je lepší, když můžeme využít to, co je dostupné z dobré vůle, předem moc děkujeme všem, co nám pomohou.